Info om byen Budapest
Budapest har ca. 2 mio. indbyggere.
30% flere solskinstimer 30% færre nedbørsdage end København og det blæser ikke så meget. (Kilde DMI)
Budapest kan stadig byde på eksotiske og fremmedartede oplevelser. Fra slumromantik til high teck.
Efter murens fald i 1989 og farvel til det kommunistiske-politistatdiktatur rejser byen sig med stormskridt. Men der er naturligvis stadig mange mindelser fra fortiden som misligholdte bygninger og mishandlede mennesker.
Mange unge mennesker taler engelsk mere eller mindre og enkelte middelaldrende, der har lært det af nødvendighed, da de arbejder inden for turisme eller forretningsverdenen. Så med til den eksotiske oplevelse hører det helt specielle ungarske sprog, hvor intet ord virker bekendt i forhold til europæiske sprog.
Skal man spørge om vej er det en god idè at skrive adressen på et stykke papir, da de fleste bogstaver udtales forskelligt på dansk og ungarsk.
Første gang man kommer til byen går meget energi med at orientere sig og finde rundt, og det er en god idé at have et kompas med sig.
Jo flere gange man kommer til byen “Donaus Diva” og i Ekstrabladet kaldt “østeuropas nye storby-darling”, jo mere får man øje på og finder frem til stederne for ens interesseområder, hvad enten det er Ungarns historie, arkitektur, musik eller formel 1 racerløb, der holdes i august måned.
Ny undersøgelse fra Danmarks Statistik om danskernes ferieformer viser flest foretrækker badeferie (31%) og storbyferie (17%). Som noget enestående kan Budapest tilgodese begge disse ferieformer samtidig.
Budapest har en væsentlig mere opdateret privat bilpark og offentlig transport end København.
Man finder mange oplysninger på internettet f.eks. Lonely Planet. Vi bruger deres bog om Budapest meget. Ligger i lejlighedsbiblioteket. Den er rigtig god og kommer også omkring historie, arkitektur og forslag til gåture. Som sidegevinst får os med skoleengelsk repeteret lidt engelsk. Søg også generelt “Budapest”.
POLITIKENS VISUELLE GUIDE-BUDAPEST: er absolut en guide vi vil anbefale, og man behøver faktisk ikke andre. Tekst, billeder og tegninger gør den meget informativ og hurtig at orientere sig i. Der ligger et eksemplar i lejlighederne til brug under opholdet.
Politikens: “Turen går til Budapest og Ungarn” hører også med i danskernes rejsebibliotek.
Kort: Vi klarer os det meste af tiden med de gratis turistkort, der fås på turistkontorer og i hotelreceptioner samt et lommekompas til 10 kr. fra TIGER-butikkerne.
Grundigere og rigtig fine bykort fås i en af byens mange boghandlere. Der ligger kortbog og engelsk ungarsk ordbøger i lejlighederne.
Valuta
100 Forint eller HUF er i runde tal = 3 DKR=0,4 EURO.
Tommelfingerregel: Forint til DKK: Dividér med 100 og gang med 3.
….Og træk så 25% fra (2013)
DKK til Forint: Gang med 100 og dividér med 3
Forint til EURO: Dividér med 1000 og gang med 5.
Prisniveauet for ungarsk producerede varer og tjenesteydelser f.eks restaurantpriser og tandlæge, er under halvdelen i forhold til vestlige EU-lande.
Importvarer koster det samme som i det øvrige EU.
FESTLIG SWING MUSIK PÅ GADEN. SE VIDEOEN. Klik her.